Construint el conjunt d’eines per a accionistes de la propera generació

Les solucions de capital multitudinari s’estan expandint en l’era digital actual, ara mateix amb l’acceleració proporcionada per blockchain, tecnologies descentralitzades i campanyes ICO. Sorgeixen les possibilitats i el públic té diferents tipus d’interessos.

Però, no obstant això, molts sectors no volen aplicar el principi capitalista de "1 quota = 1 vot" i no volen dependre de la volatilitat dels valors d'intercanvi en els mercats privats.

En aquest context Banc dels Comuns es compromet a permetre una plataforma per al finançament col·lectiu d’equitat democràtica i el comerç basat en l’estabilitat.

Co-compartir vol ser una plataforma descentralitzada per a un ús massiu per a la compra, intercanvi i venda de fitxes de propietat col·lectiva democràtica, com ara cooperatives, terres, cases, peces d’art, monedes locals, entre d’altres.

Amb aquest pla, Coopshares permetrà democratitzar l’economia simbòlica, fent-la molt més interessant per als sectors cooperatius i sense ànim de lucre.

Com funciona

Una acció es defineix com la unitat de participació.

L’import que trieu invertir en un testimoni formarà la vostra part del capital social d’aquesta empresa. El total de les accions socials s’utilitza per finançar el projecte. Les decisions del projecte es prenen democràticament pel principi "una persona, un vot".

Amb cada testimoni, els titulars també podran comprar o vendre accions entre ells. D’aquesta manera, millorarien la liquiditat de les accions en cooperatives i altres estructures de propietat democràtica, cosa que sol ser un problema en aquests sectors.

La plataforma està aplicant solucions de tecnologia blockchain per a empreses que comparteixen principis econòmics democràtics:

Un membre, un vot.

Quan una cooperativa creix en capital social, el nombre d’accions creix en lloc del valor d’aquestes accions (1 acció = 1 euro, per exemple). Quan el seu capital social disminueix, el nombre d'accions baixa, no el valor d'aquestes accions (1 acció = 1 euro, encara). Això vol dir que les fitxes democràtiques no poden ser actius especulatius, que són les coses actualment amb les criptomonedes.

La plataforma facilitarà una experiència personalitzada completa perquè cada empresa col·lectiva tingui la seva pròpia relació amb diferents tipus d’inversors i participants. Per exemple, en un cas els inversors podrien tenir una relació de creditors, amb un temps per convertir les accions en efectiu i sense participar en la governança. Quan en un altre cas, els inversors serien membres de ple dret en tots els efectes.

Camí de desenvolupament

La plataforma serà una composició de diferents eines que ja s'estan desenvolupant amb la col·laboració de diferents equips.

- FairChains, que és una forquilla de capa ombrada amb la cadena de blocs super ecològica amb Prova de Cooperació. Està desenvolupat per l'equip de desenvolupadors de FairCoin, que ja està disponible.

- La cartera social (desenvolupament finançat per la fundació Dyne), s’adaptarà a les necessitats de Coopshares.

- Backend distribuït per a membres, basat en el concepte ActivityPub. Ho està fent l’equip p2p d’OCE.

- Aplicacions personalitzades per dissenyar tokens i unir-se a campanyes a la plataforma Coopshares.

Ara comencem a ajuntar els blocs de construcció per a una xarxa de proves co-compartides. Les activitats es coordinen al grup de xat de coopshares.

Requeriments legals

El Banc dels Comuns està connectat amb una cooperativa a Espanya i una altra a Itàlia. Una fundació que es desenvolupa a Suïssa garantirà el compliment necessari per als inversors institucionals.